Op deze pagina lees je nieuws van de CVPPP
Webinar di. 1 juli, 20.00-21.00 uur
'Spirituele zorg in intercultureel en interprofessioneel perspectief'
Zorg op het gebied van zingeving en spiritualiteit beweegt zich altijd langs meerdere lijnen en over grenzen van disciplines en culturen. Wim Smeets combineert in zijn artikel de perspectieven van verschillende leernetwerken van de landelijke Kenniswerkplaats Zingeving in toepassing op een casestudy. De perspectieven zijn: interlevensbeschouwelijke geestelijke verzorging, interprofessioneel leren, scholing op gebied van zingeving en spiritualiteit en Klinische Pastorale Vorming. De toepassing van deze perspectieven verheldert de benodigde competenties en de uitdagingen om meer zicht te krijgen op ‘lived spirituality’ - de focus van het themanummer - en spirituele zorg voor mensen uit verschillende culturen.
Het concept ‘lived religion’ (geleefde, levende religie) en 'lived spirituality' oogt relatief nieuw, maar het heeft diepe wortels in de negentiende eeuw. Het is dan ook verwant met het al even negentiende-eeuwse begrip ‘lived experience’ (geleefde, doorleefde ervaring). Dit is weer volop in de aandacht. Ook in de psychiatrische literatuur duikt het meer en meer op. Centraal in beide termen staat het eerste persoonsperspectief: wat hebben mensen zelf over hun ervaring te vertellen? En wat betekent dit voor onderzoek en samenwerking? Prof. dr. Piet Verhagen gaat hier in zijn bijdrage op in.
Dit webinar wordt georganiseerd door de CVPPP, dit keer naar aanleiding van het binnenkort te verschijnen dubbelnummer van Psyche en Geloof 2025-1 en 2025-2. Op elk nummer van Psyche en Geloof volgt een webinar naar aanleiding van een artikel, dit keer twee artikelen. In dit webinar van een uur geeft de auteur een korte introductie, gevolgd door gezamenlijk gesprek. Iedereen met interesse voor het academisch doordenken van Psyche en Geloof is welkom bij deze webinars. Aanmelden is niet nodig, je kunt op 1 juli op de starttijdstip rechtstreeks inloggen op de webinar via de Teamslink (zie LinkedIn).